Eneco staat in de verkoop en via een veiling wordt gezocht naar nieuwe aandeelhouder. Verschillende opties voor de verkoop werden onderzocht. Een veiling bleek het meest geschikt om een nieuwe aandeelhouder te vinden die goed past bij Eneco. Enerzijds een marktconforme opbrengst voor de aandeelhouders. Anderzijds voortzetting van de duurzame strategie en werkgelegenheid.
Verkoopproces
Na de aankondiging volgt het traject dat Eneco inzicht gaat geven in de boekhouding en relevante informatie. Vervolgens worden biedingen uitgebracht door de geïnteresseerde partijen. Deze zijn niet bindend en worden door Eneco beoordeeld op marktconforme opbrengst, transactiezekerheid en continuering van de duurzame strategie. De verwachting is om begin 2020 het traject te hebben afgerond. Volgens een veel gebruikte schatting is de waarde van Eneco ongeveer 3 miljard euro.
Productie en levering
De verkoop van Eneco is voorafgegaan door de splitsing van de netwerkactiviteiten. In 2017 stootte Eneco deze activiteiten af omdat volgens de wet de netbeheer in publieke handen dient te blijven. De netwerkactiviteiten gingen verder onder de naam Stedin. Met de afsplitsing kwam het commerciële deel, productie en levering, in de etalage te staan voor verkoop.
Potentiële kandidaten
Gaat Eneco net als Nuon (Vattenfall) en Essent (RWE) in buitenlandse handen vallen? Als kandidaat wordt Shell vaak genoemd als partij die interesse heeft. Ook ENGIE en Total worden genoemd als overnamekandidaten.