Verwarming aan bij 13,9 graden Celcius

Het grootste deel van de energierekening wordt veroorzaakt door het gasverbruik. En als je verder kijkt dan neemt verwarming 80% van het aardgasverbruik voor rekening. Maar wanneer gaat bij de Nederlanders de verwarming aan? HIER klimaatbureau zocht het uit.

Buitentemperatuur 13,9 graden

Wanneer de buitentemperatuur zakt tot 13,9 graden Celsius, gaat bij de Nederlanders binnen de verwarming aan. Dat blijkt uit het onderzoek van HIER klimaatbureau onder 3.658 respondenten.

Verwarming aan, eerder bij vrouwen

Vrouwen zetten eerder de verwarming aan dan mannen. Bij een buitentemperatuur van 14,4 graden zetten vrouwen de verwarming aan, terwijl mannen dat pas doen bij 13,4 graden.

Nederland stookt gemiddeld op 19,9 graden

Het onderzoek laat zien dat de thermostaat gemiddeld op 19,9 graden Celsius wordt gezet. Bovendien zetten vrouwen deze dan ook weer iets hoger, op 20 graden. Daarentegen zetten mannen de thermostaat iets lager, op 19,7 graden. Wanneer er geen verwarmingsvraag is, staat de thermostaat gemiddeld op 15,4 graden.

Radiatoren populair

Het grootste deel (88%) van de Nederlanders maakt gebruik van radiatoren om zijn woning te verwarmen. Nadien volgt vloerverwarming met een aandeel van 19%. In mindere mate komen voor houtkachels (8%), convectoren (5%), gaskachels (5%), pelletkachels (1%), wandverwarming (1%). In de toekomst zal deze verdeling veranderen omdat Nederland gaat stoppen met het gebruik van aardgas voor verwarming van onze woningen.