Waarom overstappen via een energieveiling of collectief?

Overstappen via een energieveiling of collectieve inkoop lijkt vaak een voordeel op te leveren. Maar is dit daadwerkelijk het geval? In het verleden zijn prijsafspraken gemaakt en is door de ACM ingegrepen om deze misstanden recht te zetten. Tegenwoordig is er geen sprake meer van het hanteren van een referentieprijs voor energie. Echter lang niet alle energieleveranciers doen mee met een veiling. Het meest gunstigste is altijd gebruik te maken van een vergelijkingssite naast het collectieve aanbod.

Het onderzoek van de Belgische regulator CREG geeft een duidelijke boodschap: “Deelname aan een groepsaankoop geeft consumenten niet de garantie dat ze het goedkoopste product op de markt aangeboden krijgen. De besparingen die (mogelijk) worden gerealiseerd via een groepsaankoop, kunnen ook worden bereikt door actieve deelname aan de energiemarkt.” en wijst op het actief deelnemen door het raadplegen van vergelijkers.

Biedt een energieveiling voordeel?

Een energieveiling of collectieve inkoop lijkt vanwege de daaraan verbonden partijen zoals de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis of de ANWB een voordeel op te leveren door de onderhandelingspositie van deze partijen en het gemakkelijk maken van het overstappen.

Voordeel door de onderhandelingspositie? De partijen hebben zeker een onderhandelingspositie, maar niet alle energieleveranciers doen mee. Bijvoorbeeld Oxxio die niet mee doet met energieveilingen. Ook worden niet alle producten aangeboden en lijkt een meerjaarscontract vaak voordeliger. Daarnaast zorgt een veiling voor korting en zijn er vaak voorwaarden aan die korting verbonden.

De eenvoud van overstappen. Welke hulp bieden de genoemde partijen? Overstappen is een administratief proces en dat verloopt via een aantal regels. Zo is er altijd spraken van een wettelijke bedenktijd en wordt de levering van energie niet onderbroken. Op basis van jouw persoonlijke gegevens en verbruiken is het voordeel via een energievergelijker gemakkelijk te bepalen.

Biedt een energieveiling een besparing?

De collectieve inkoop van energie door bijvoorbeeld de Consumentenbond of Vereniging Eigen Huis dwingt energieleveranciers tot hoge kortingen. Tegenover de hoge kortingen staan kosten voor het organiseren van deze veilingen, het doen van reclames en de verdiensten die de organisatoren willen hebben. Bij een vergelijkingssite zijn er altijd aantrekkelijke energietarieven en welkomstkortingen, zonder de nodige kosten. Bovendien is overstappen via een vergelijkingssite op elk moment mogelijk en is het aanbod van energieleveranciers breder. Voor een goed vergelijk is het altijd raadzaam om een vergelijkingssite te raadplegen, vanuit de ACM wordt dit onderstreept.

Opzegboete bij energieveiling?

Meedoen aan een energieveiling staat altijd vrij. Je dient wel rekening te houden met de looptijd van je huidige energiecontract. Pleeg je contractbreuk door het overstappen via een energieveiling, dan kan een boete in rekening worden gebracht. Andersom vertrek je voortijdig bij de leverancier die je hebt gevonden via een energieveiling, dan kan het zijn dat een boete in rekening wordt gebracht en de korting moet worden terugbetaald.

Hoe werkt een energieveiling?

Bij een energieveiling (groepsaankoop) zijn een aantal partijen betrokken: initiatiefnemers, organisatoren, energieleveranciers en consumenten. De initiatiefnemers zijn veelal lokale besturen of algemene private organisaties en vervullen een rol voor werving van deelnemers en communicatie rondom de energieveiling (groepsaankoop). Initiatiefnemers zijn bijvoorbeeld de Provincie Antwerpen (België), de Provincie Limburg (België) of organisaties zoals Consumentenbond (Nederland), Vereniging Eigen Huis (Nederland), Test-Aankoop (België) en Greenpeace (België). De organisatoren zijn ondernemingen die in het gehele proces van groepsaankoop betrokken zijn. Zij vormen een drijvende kracht achter groepsaankopen. Bekende organisatoren zijn iChoosr en Pricewise. De energieleveranciers zijn actief op de kleinhandelsmarkt voor elektriciteit en gas en deelname aan een groepsaankoop vormt een extra verkoopkanaal. Consumenten worden via de initiatiefnemers op de hoogte gebracht van een groepsaankoop. Ook worden zij uitgenodigd om in te schrijven voor deelname. Uiteindelijk kan de consument het ingaan op het winnende aanbod en zo een contractuele relatie aangaan met de leverancier van het aanbod.

Groepsaankopen België

In België worden groepsaankopen sinds 2012 georganiseerd. De groepsaankopen die nu worden georganiseerd, zijn in handen van één van de drie volgende ondernemingen iChoosr bvba, Pricewise bv of Wikipower bvba. De eerste twee hebben hun oorsprong in Nederland en zijn gestart in België om eenzelfde concept van energieveilingen te lanceren. Ook hebben zij een sterke positie in de organisatie van groepsaankopen. Over de periode 2012 tot 2017 werd 96% georganiseerd door iChoosr of Pricewise, Wikipower organiseerde 4%.