Waarop letten bij kiezen nieuwe energieleverancier? De tips!

Bij het kiezen van een nieuwe energieleverancier is het raadzaam om voorbereid aan de slag te gaan. Vergelijken van energieleveranciers en overstappen is tegenwoordig gemakkelijk. Toch is het van belang om een goed vergelijk te doen zodat je appels met appels vergelijkt. Energieleveranciers blijven stunten met prijzen en je kan door de bomen het bos niet meer zien. Onze tips gaan je helpen om voor jou de beste deal te krijgen.

Weet wat jouw jaarverbruik voor energie is

Als je energieleveranciers wilt vergelijken, is het van belang om dat te doen op basis van jouw persoonlijke situatie. Vul jouw postcode in om de juiste netbeheerder te bepalen. Weet hoeveel stroom en gas je verbruikt per jaar. De verbruiksgegevens kan je terugvinden op de jaarafrekening. Gebruik deze gegevens in onze vergelijker.

Tip 1: Door jouw energieverbruik zo nauwkeurig mogelijk in te vullen krijg je een advies op maat.

Wat is de prijs voor stroom en gas?

Als consument kan je alleen besparen op de leveringskosten van elektriciteit en gas. Op de kosten van de netbeheerder kan je niet besparen. Ook niet op de energiebelasting, Opslag duurzame energie en btw, die kosten zijn bij alle energieleveranciers gelijk. Energieleveranciers hebben alleen de mogelijkheid om te concurreren op de leveringskosten of het geven van een korting.

Leveringskosten

De leveringskosten bestaan uit een vast en variabel deel. Sommige leveranciers hanteren lage leveringstarieven en een hoog vastrecht per maand en anderen weer net andersom. Welke situatie voor jou voordelig is? Dat is afhankelijk van jouw verbruik. Onze energievergelijker rekent op basis van jouw verbruiken uit welke leverancier het voordeligst is.

Tip 2: Verbruik je veel energie, dan kan een laag tarief en een hoog vastrecht (vaste leveringskosten) aantrekkelijk zijn.

Kortingen

Welke korting krijg je? Vaak is er een welkomstkorting die de leverancier geeft aan nieuwe klanten. Kortingen zijn altijd over de leveringskosten. Let op bij kortingspercentages dat deze gelden voor de leveringstarieven. Bijvoorbeeld 25% korting op stroom is slechts korting het kale tarief van stroom, de prijs zonder belastingen. Met marktprijzen van 8 eurocent per kWh bedraagt de korting 2 eurocent per kWh. Voor een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh op jaarbasis is de totale korting € 70. Kijk dus goed of een korting een vast bedrag is of een kortingspercentage geldt. Lees altijd goed de voorwaarden die bij de aanbieding horen.

Tip 3: Met welkomstpremies en kortingen op de tarieven ben je voordeliger uit dan bij de leverancier zelf.

Wat voor soort energiecontract wil je?

Keuze uit vast of variabel

Als je overstapt heb je keuze uit vaste of variabele tarieven. Wil je zekerheid over de prijs gedurende de looptijd? Kies dan voor een energiecontract met vaste leveringstarieven. Bij een vast contract loop je wel het risico teveel te betalen als de energietarieven dalen. Wat moet ik kiezen: vaste of variabel? Lees er hier meer over.

Tip 4: Kies voor een energiecontract met vaste tarieven, die zijn het voordeligst. Zeker met de welkomstkortingen!

Keuze uit bepaalde of onbepaalde tijd

Ook heb je de keus uit een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd. Bij onbepaalde tijd heb je de vrijheid om op elk moment over te stappen naar een nieuwe energieleverancier. Welkomstpremies zijn dan ook niet gebruikelijk. Met een contract voor bepaalde tijd staan de leveringstarieven vast. Bovendien geven energieleveranciers kortingen bij het afsluiten van een contract voor bepaalde tijd. Het meeste voordeel behaal je met een jaarcontract met vaste tarieven en een welkomstkorting. Let op: na afloop van de contractperiode gaan contracten voor bepaalde tijd automatisch over op een contract voor onbepaalde tijd met hogere variabele tarieven.

Tip 5: Overstappen loont! Stap ieder jaar over en bespaar op energie.

Welke energieleveranciers zijn 100% duurzaam?

Je hebt tegenwoordig de keuze uit grijze en groene stroom. En kan je ook kiezen voor groen gas (CO2 gecompenseerd). Als je een bijdrage wil leveren aan een betere wereld kies dan voor groene stroom en CO2 gecompenseerd gas. Kijk eens bij Pure Energie, Qurrent, Vandebron, Powerpeers of Greenchoice. Zie je door de bomen het bos niet meer? Lees hier meer over de energieleveranciers die 100% duurzaam zijn.

Tip 6: Wil je gaan voor duurzaamheid, vink dat aan in onze vergelijker onder duurzaamheid.

Wat zijn de algemene voorwaarden en actievoorwaarden?

Alle energieleveranciers hebben algemene voorwaarden en deze zijn door de ACM gecontroleerd op redelijkheid. Algemene voorwaarden verschillen bij de leveranciers en het kan zijn dat de voorwaarden bij de ene leverancier gunstiger zijn dan bij een andere. Let op de volgende zaken wanneer je de algemene en actievoorwaarden doorneemt.

  • Krijg je een boete wanneer je een keer niet op tijd hebt betaald? Dus bij de eerste betaalverzuim direct een boete.
  • Wat is de opzegtermijn en kan je zonder kosten overstappen wanneer je wilt?
  • Wat gebeurt er aan het einde van de looptijd van het contract? Wordt deze automatisch verlengd?
  • Wat zijn de actievoorwaarden voor de uitkering van de welkomstpremie? Dien je standaard te betalen met automatische incasso, moet de incasso altijd slagen?

Tip 7: Neem de algemene voorwaarden en actievoorwaarden door.

Contractduur, opzegtermijn en opzegvergoeding

Overstappen wanneer je contract nog niet is afgelopen kan je geld kosten. Kijk daarom altijd naar de contractduur. Wanneer je een contract voor onbepaalde tijd hebt, kan je deze opzeggen met inachtneming een opzegtermijn van maximaal 30 dagen. Contracten voor bepaalde tijd kan je ook opzeggen. Echter wanneer je een contract voor bepaalde tijd voortijdig opzegt, kan jouw leverancier een opzegvergoeding in rekening brengen.

Tip 8: Controleer je contract wanneer deze afloopt. Of ben je al contractvrij?

Dien ik zelf mijn energiecontract op te zeggen?

Bij het overstappen naar een andere energieleverancier hoef je niet op te zeggen. Dit regelt jouw nieuwe leverancier. Hierbij geldt een periode van maximaal 6 weken die nodig is voor de overstap. Binnen deze 6 weken zitten ook de 14 dagen wettelijke bedenktijd voor jouw nieuwe contract en de opzegtermijn van 30 dagen voor het oude contract. Overstappen kan ook sneller gaan, na de opzegtermijn van 30 dagen. Wanneer je sneller wilt overstappen, laat dit dan weten aan jouw nieuwe leverancier.

Overstappen is een administratief proces. Jouw nieuwe energieleverancier regelt de gehele overstap en zegt het oude contract op. Het enige wat je tijdig dient te doen is het doorgeven van de meterstanden aan jouw nieuwe leverancier. Binnen 6 weken na jouw overstap ontvang je de eindafrekening van jouw oude leverancier. Deze heeft de meterstanden ontvangen van jouw nieuwe leverancier en gebruikt deze voor de eindafrekening.

Tip 9: Geeft tijdig de meterstanden door aan je nieuwe leverancier. Je ontvangt binnen 6 weken de eindafrekening van je oude leverancier. Controleer deze eindafrekening.

Stop met te veel betalen: kies vandaag nog een betere deal