Wanneer wordt een opzegvergoeding of boete in rekening gebracht?

Opzegboete bij overstappen naar een andere energieleverancier? Om de opzegvergoeding (boete) te voorkomen zijn er een aantal ‘spelregels’. Bij het voortijdig beëindigen van een vast contract, mag de energieleverancier een boete in rekening brengen. De hoogte van de boete is wettelijk bepaald. Stap je over met een speciale actie dan bieden sommige energieleveranciers een vergoeding om jou te compenseren voor de contractbreuk en de opgelegde boete. Bij een variabel contract gelden geen boetes, je kan op elk moment overstappen om te besparen.

Vast contract en boete

Het contract voor een bepaalde periode ben je aangegaan voor een periode die jij met de energieleverancier bent overeengekomen. De prijzen staan vast voor de contractperiode en mogelijk heb je een welkomstbonus ontvangen. Mocht je dit contract willen opzeggen omdat je via Overstappen wilt besparen op je energierekening dan is dit contractbreuk richting de energieleverancier. De leverancier is gerechtigd een boete in rekening te brengen. Om jou als consument te beschermen zijn de boetes (opzegvergoedingen) wettelijk bepaald. De bedragen zijn per product, dus voor elektriciteit en voor gas. (bedragen bepaald door de Autoriteit Consument & Markt. (ACM)

Resterende looptijd contract Maximale boete?
korter dan 1 jaar 50 EUR
1,5 – 2 jaar 75 EUR
2 tot 2,5 jaar 100 EUR
langer dan 2,5 jaar 125 EUR

Mocht je je contract willen beëindigen dat kan houdt wil rekening met de boetes. Heb je daarnaast een welkomstbonus (cadeau) ontvangen, dan dien je deze ook terug te betalen. Hierbij gelden wederom een aantal wettelijke bepalingen.

  • Zeg je het contract op na één jaar op? Staat er in de algemene voorwaarden dat je moet betalen voor het cadeau?
  • Zeg je het contact op binnen één jaar? Staat er in de algemene voorwaarden dat je meer moet betalen dan dat het cadeau nu waard is?
  • Zeg je het contact op binnen één jaar? Staat er in de algemene voorwaarden dat je meer dan € 50 voor het cadeau moet betalen?

In deze gevallen vindt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de voorwaarden van jouw energieleverancier onredelijk. Je hoeft je dan niet te houden aan deze voorwaarden.

Mocht er sprake zijn van een korting op je jaarrekening, deze vervalt bij vroegtijdig opzeggen van je energiecontract.

Variabel contract en boete

Het contract voor onbepaalde tijd kent variabele prijzen die volgens de wet tweemaal per jaar mogen worden aangepast. De energieleveranciers passen hun prijzen aan op 1 januari en 1 juli. Variabele contracten kun je aangaan met de verschillende energieleveranciers. Deze contracten worden ook wel het modelcontract genoemd. Heb je een vast contract dat is afgelopen, dan is de energieleverancier verplicht om de energielevering voort te zetten onder een variabel contract. Deze contracten kennen een opzegtermijn. Variabele contracten kennen geen boete (opzegvergoeding).

Overstappen loont!

Het overgrote deel van de consumenten heeft een variabel contract en kan dus elk moment overstappen van energieleverancier. Overstappen is een keuze, een keuze om te besparen. Overstappen is heel eenvoudig en voor de beste deals kijk je op Overstappen.

Stop met te veel betalen: kies vandaag nog een betere deal

Gemakkelijk & Snel

  • Stap voor stap de beste deal
  • Op één plaats vergelijken van aanbieders

Direct Besparen

  • Beste deal door vergelijken van aanbieders die jou als klant willen
  • Bespaar honderden euro’s

Overstapgaranties

  • Overstappen biedt een onafhankelijke keuzehulp
  • Altijd 14 dagen bedenktijd