Wat is de verwachting van de energieprijzen?

Stijgen of dalen de energieprijzen de komende jaren? De energieprijzen zijn slechts een onderdeel in het totale plaatje wat je betaalt voor jouw energieverbruik. Welkomstpremies welke honderden euro’s maken het grote verschil wanneer je wilt besparen op energie. Hoe is de energierekening opgebouwd en wat is de invloed van de energietarieven hierop?

Het overgrote deel van de consumenten is geïnteresseerd in jaarkosten van energie. De energierekening is opgebouwd uit leveringskosten (inclusief vastrecht), netbeheerkosten en belastingen. Als we kijken naar het aandeel op basis van een gemiddeld verbruik van (3.500 kWh en 1.500 m3) dan zijn de kosten voor levering circa 39%, de netbeheerkosten circa 19% en de belastingen 42%. De rekening van energie beslaat voor het grote deel onderdelen waarop jij geen invloed hebt. (namelijk netbeheerkosten en belastingen) Wil je besparen? Start dan met de eenvoudige besparingstips en ga vergelijken tussen de verschillende energieleveranciers op basis van jouw persoonlijke situatie en wensen.

Steeds meer mensen stappen over. En overstappers blijven overstappen. Daarmee dwingen ze energiebedrijven om te concurreren. Dat leidt tot betere dienstverlening en concurrerende prijzen. Sommige Nederlandse consumenten kunnen 500 euro per jaar besparen op hun energierekening.

Energiemonitor 2019, ACM

Stop met te veel betalen: bespaar nu op energie

Energierekening en invloed prijzen

Bekijken we de all-in prijs van energie dan ziet deze er zo uit. (Opmerking: de component btw is niet genoemd, deze dient wel te worden betaald)

  • Leveringstarieven voor elektriciteit of gas welke bepaald door de energieleverancier.
  • Overheidsheffingen op de levering van elektriciteit of gas welke vastgesteld door de overheid. (energiebelasting en opslag duurzame energie)
  • Vermindering energiebelasting op elektriciteit. (heffingskorting)
  • Vaste leveringskosten voor elektriciteit of gas welke bepaald door de energieleverancier. (vastrecht)
  • Netbeheerkosten voor elektriciteit of gas welke bepaald door de netbeheerder. (vastrecht transport, capaciteitstarief, periodieke aansluitvergoeding en meter

Om tot de totale kosten te komen, welke jij betaalt voor energie is jouw energieverbruik bepalend. Op welke prijsonderdelen is het verbruik bepalend?

Prijsopbouw energieVerbruik invloed?
Leveringskosten (tarief maal verbruik)Ja
Totaal overheidsheffingen (heffingen maal verbruik)Ja
Vermindering energiebelasting (heffingskorting)Nee
Vaste leveringskostenNee
NetbeheerkostenNee

Energierekening 2020: wat verandert er voor jou?

De energierekening 2020 valt lager uit door de aanpassingen in het belastingstelsel. De variabele energietarieven voor 2020 blijven bij de grootste energieleveranciers ongewijzigd. De daling is wel van korte duur omdat de energiebelasting op gas jaarlijks stijgt. Hiermee wil de overheid het gebruik van gas als energiebron ontmoedigen en duurzame alternatieven voor verwarmingsdoeleinden stimuleren. Vanaf 2022 is de verwachting dat de regionale netbeheerders de tariefstijging van de landelijke netbeheerder TenneT gaan doorbelasten. Tezamen met de overheidsheffingen gaan de netbeheerkosten een groter deel vormen van de energierekening waarop je als consument geen invloed uit kan oefenen en dus ook niet op kan besparen. Als consument bespaar je door jaarlijks over te stappen en te profiteren van aantrekkelijke energietarieven en welkomstkortingen. Wil je besparen en minder betalen voor energie in 2020? Vergelijk en bespaar!

Energieprijzen verwachting

Wat de verwachting is van de prijzen voor elektriciteit en gas, is een vraag die wordt gesteld. Het antwoord is eenvoudig met een glazen bol. De toekomst voorspellen is lastig, wel kan je kijken naar verschillende factoren die van invloed zijn op de prijzen (leveringstarieven) die bepaald worden op de energiemarkt.

Elektriciteitsprijs

De prijs komt mede tot stand door de hoeveelheid elektriciteitsproductie op een gegeven moment. Hierin is de productiecapaciteit van belang. Zoals hoeveel energie wordt opgewekt met wind en zon, en welke elektriciteitscentrales draaien. De prijs van elektriciteit die niet duurzaam is opgewekt, wordt bepaald door de prijzen van gas, kolen en CO2 certificaten. Op mondiale schaal wordt de prijs van kolen hoofdzakelijk bepaald door China. De Chinese economie is mede van belang voor de kolenprijzen. Op economisch vlak is de prijs van olie een indicatie voor de vraag naar energie. Enerzijds als brandstof en anderzijds als grondstof voor producten. Met de groei van de economie stijgt de vraag naar energie. Het weer vormt een andere factor. Veel wind en veel zon zijn bepalend voor de opwekking van duurzame energie uit wind en zon. Koud weer is bepalend voor de vraag naar gas. Koud weer heeft daarnaast invloed op de vraag naar elektriciteit in landen waar elektrisch wordt verwarmd. (bijvoorbeeld Frankrijk)

Gasprijs

De prijs voor gas is mede afhankelijk van het weer. In de winter is de vraag naar gas groter dan in de zomer. Bij kouder weer stijgt de vraag en dus ook de prijs. Het aanbod van gas is ook bepalend, want de prijs komt tot stand door vraag en aanbod. Voor Nederland is de productiecapaciteit van het Groningen gasveld van invloed op het aanbod. Het terugschroeven van productie uit zich in de prijs. Nederland verandert van productieland naar een land dat voor een groter deel afhankelijk wordt van het buitenland. Rusland is voor Europa een belangrijke gasleverancier en met de toename van LNG wordt de leveringszekerheid verder vergroot. Mondiale conflicten hebben invloed op de gasprijs. Bijvoorbeeld Rusland is voor haar leveringscontracten in Europa nog steeds afhankelijk van de Oekraïne als doorvoerland. Een crisis kan dan ook effect hebben op gasstromen door Oekraïne. Het voordeel van gas is dat gas kan worden opgeslagen. De beschikbaarheid van gasopslag in de zomer (en winter) heeft invloed op de prijs. Weinig beschikbaarheid in de zomer betekent dat er minder gas kan worden opgeslagen voor de winter. Het aanbod vanuit de opslag is dan minder en dat heeft invloed op de prijs. De sluiting van de gasopslag in Engeland (Rough) kan dit jaar voor verrassingen zorgen omdat het gas en de flexibiliteit vanuit onder andere Nederland en België dient te komen.

Invloed Rusland op gasprijs

Inderdaad Rusland speelt een belangrijke rol als het gaat om de leveringszekerheid binnen Europa. Afgelopen jaar steeg de export van Russisch gas tot record hoogte. Gazprom Export leverde 179 miljard kubieke meters gas en is daarmee de belangrijkste leverancier van aardgas. Ruim 34% van het totale aanbod van gas is afkomstig uit Rusland. Gazprom is bewust dat Europa een belangrijke markt vormt en volgt een strategie om een marktaandeel van ongeveer 35% te behouden.

 

Naast Europa richt Gazprom zich op China en de Aziatische landen die een sterke economische groei doormaken. Die groei vraagt om energie en Gazprom ziet nieuwe afzetmarkten door het aanleggen van een gastransportleiding naar China en uitbreiden van haar LNG operatie. Singapore is een belangrijk handelspunt voor LNG in Azië. Ook in Europa is Gazprom bezig met het versterken van alternatieve routes voor gastransport. Onder meer Nord Stream 2 en TurkStream.

 

Gastransport door Oekraïne

Russisch gas wordt door Gazprom gewonnen in onder andere Oost-Siberië, het Jamal-schiereiland en het Russische Verre Oosten. Nadien wordt het gas via transportleidingen naar de afzetmarkten gebracht. Speelde voorheen Oekraïne een belangrijke rol, tegenwoordig zijn er alternatieven om het gas naar Europa te brengen. In dat kader spelen de Noordelijke routes, Nord Stream en het Poolse Europol, een belangrijke rol. Genoemde transportleidingen worden nagenoeg op volle capaciteit benut. Ondanks de diversificatie van gastransportroutes blijft Oekraïne van belang voor de leveringszekerheid van Europa. In dat kader is de politieke discussie rondom Nord Stream 2 nog niet beslecht. Voor Gazprom biedt de aanleg van Nord Stream 2 en TurkStream een volledig alternatief om 180 miljard kubieke meter aardgas te transporteren buitenom transport door Oekraïne.

Gasprijs gebaseerd op olieprijzen?

Waren voorheen de gasprijzen gebaseerd op olieprijzen, nu worden contracten gebaseerd op hubprijzen. Gas hubs zoals TTF (Title Transfer Facility) in Nederland en NPB (National Balancing Point) in Groot-Brittannië vormen de handelspunten waar vraag en aanbod samenkomen. Voorgenoemde hubs zijn zeer liquide en bepalen de prijzen op de groothandelsmarkten voor gas. Alhoewel olie-geïndexeerde contracten nog steeds bestaan, worden de gasprijzen hoofdzakelijk bepaald op de hubs.

Gemakkelijk & Snel

  • Stap voor stap de beste deal
  • Op één plaats vergelijken van aanbieders

Direct Besparen

  • Beste deal door vergelijken van aanbieders die jou als klant willen
  • Bespaar honderden euro’s

Overstapgaranties

  • Overstappen biedt een onafhankelijke keuzehulp
  • Altijd 14 dagen bedenktijd