Overstappen is vergelijken van de verschillende energieleveranciers. Sinds 1 juli 2015 zijn leveranciers verplicht om jou een persoonlijk aanbod te doen. Dit noemen we het aanbod op maat.
Wat houdt het aanbod op maat in?
Het aanbod op maat houdt rekening met jouw persoonlijk situatie en wensen. Denk bijvoorbeeld aan jouw verbruik, het afnemen van groene stroom of het zelf opwekken van energie. Met dit aanbod is vergelijken makkelijker, want alle energieleveranciers moeten jou een aanbod op maat doen.
Wat dient in het aanbod te staan?
De volgende zaken dienen in het aanbod te staan:
- Wat moet je per jaar betalen? Het jaarbedrag dient vermeld te zijn. Dit bedrag is de totale prijs voor levering van energie, inclusief alle kosten. Leveringskosten, netbeheerkosten en belastingen. Het bedrag is gebaseerd op het energieverbruik dat je hebt opgegeven. De werkelijke kosten hangen af van het daadwerkelijk verbruik in het leveringsjaar.
- Opbouw jaarbedrag. Leveringskosten die afhankelijk zijn van het verbruik. Is het leveringstarief vast of variabel? Periode dat sprake van vast tarief. Wanneer heeft de leverancier de mogelijkheid om tarieven te wijzigen? Dit laatste dient een leverancier aan te geven. Netbeheerkosten zijn vast en worden wettelijk bepaald.
- Soort elektriciteit en/of gas? Je hebt de keuze uit groene stroom en/of groen gas. Welke opwekkingsbron (elektriciteit) en voor welke looptijd.
- Contract beƫindiging. Is er sprake van een opzegvergoeding wanneer het contract tussentijds wordt opgezegd. Wat is de hoogte van de opzegvergoeding.
- Actievoorwaarden. Welkomstpremies en de voorwaarden die gelden. Wanneer wordt deze uitbetaald? Gelden er grenzen ten aanzien van het (ingeschatte) energieverbruik? Bijvoorbeeld minimaal gasverbruik.
- Welke betalingsmogelijkheden zijn er? Wat zijn de kosten die hieraan verbonden zijn? Bijvoorbeeld automatische incasso of handmatige betaling met acceptgiro.
- Eigen opwekking. Het aanbod dient rekening te houden met de teruglevering van energie.
- Klantenservice en klachtenbehandeling. Wie is het aanspreekpunt voor vragen en klachten?