Wat moet ik kiezen: vaste of variabele energietarieven?

Kiezen uit vaste of variabele tarieven, wat is het voordeligst. Dalende prijzen bij variabele contracten lijken gunstig. Toch zijn vaak vaste contracten voordeliger door de welkomstkortingen. Vergelijk tussen de aanbieder van energie en kijk naar het totaalplaatje. Voordeel behaal je door scherpe tarieven, laag vastrecht en hoge kortingen. Het loont om te vergelijken en te kijken naar het totaalplaatje.

Vaste tarieven

Contracten met vaste tarieven hebben over de looptijd van het contract leveringsprijzen die vast staan. Deze contracten hebben een bepaalde looptijd. Bijvoorbeeld: 1, 2, 3 of 5 jaar. Elke maand zijn er weer nieuwe aanbiedingen met andere tarieven. Het moment van kiezen voor een vast contract is bepalend voor het leveringstarief dat je gedurende het contract betaald. Ondanks dat de leveringsprijzen vaststaan, kan de rekening per jaar verschillen. Het verschil komt door de jaarlijkse aanpassingen in overheidsheffingen (energiebelasting en Opslag duurzame energie) en de kosten voor netbeheer. Gemiddeld wordt 39% van de energierekening bepaald door het leveranciersdeel. Door overstappen heb je voordeel op het leveranciersdeel door aantrekkelijkere tarieven, vastrecht en een welkomstkorting.

Variabele tarieven

Contracten met variabele tarieven kennen een looptijd van onbepaalde tijd en gedurende het contract veranderen de energietarieven. Variabele tarieven kunnen stijgen, maar ook dalen. Op voorhand is niet te voorspellen of de prijzen omhoog of omlaag gaan. Prijzen worden bepaald door ontwikkelingen op de energiemarkt. De variabele tarieven wijzigen in de regel ieder half jaar: 1 januari en 1 juli. Tegenwoordig bieden een aantal energieleveranciers ‘nieuwe’ contracten aan waarbij de variabele prijs gelijk is aan de inkoopprijs, de zogeheten spotprijs.

Wat wordt aangepast? Alleen de leveringsprijzen mogen worden aangepast. Belastingen opgelegd door de overheid en de netbeheerkosten mogen niet worden aangepast door de leverancier. Tenzij door de overheid of netbeheerder aangepast.

Vast het voordeligst

Je energierekening is opgebouwd uit een aantal onderdelen: leveranciersdeel en netbeheerkosten. Het leveranciersdeel wordt bepaald door de energietarieven, je verbruik en eventuele welkomstkortingen. Vaste contracten blijven nog het gunstigst door de welkomstkortingen. Vooral 1-jaars contracten zijn voordelig. Dit wordt bevestigd in het onderzoek van de ACM (2018). In het onderzoek van april 2018 heeft de ACM gekeken naar de verschillende energiecontracten. Het verschil met het duurste contract (onbepaald variabel) en het goedkoopste contract (1 jaar vast) bedroeg ruim 391 euro. De verschillen zitten enerzijds in de gunstigere leveringstarieven voor energie en anderzijds de kortingen die worden gegeven bij langlopende contracten.

Contract voor één jaar of langer

De Energiemonitor 2018 uitgevoerd door de ACM is duidelijk: “Consumenten kunnen door over te stappen tot bijna €400 besparen.”. Overstappen van energieleverancier loont! Wat is nu raadzaam? Een vast contract voor één jaar of een contract voor langere periode? Als voorbeeld de situatie vast 1 jaar of  vast 3 jaar.

 • Uitgaande van de situatie voor het energiecontract 2019 hebben consumenten al de mogelijkheid om dit contract af te sluiten in 2016.
 • Kijken we naar het grootste deel van de energierekening dan zijn de prijzen voor gas bepalend bij een gemiddeld verbruik van een huishouden.
 • De gasprijzen worden bepaald op de groothandelsmarkt TTF en dat zijn contracten voor ‘vlakke levering’. Omdat het gasverbruik van een huishouden over de seizoenen fluctueert, dient de leverancier ook deze fluctuatie in te kopen. Deze fluctuatie ofwel flexibiliteit wordt door korte termijn contracten en gasopslagen geleverd. De aanname dat de kosten voor flexibiliteit een gering aandeel hebben in de uiteindelijke gasprijs.
 • Als we nu kijken naar de prijzen voor gaslevering 2019 dan zijn de prijzen respectievelijk: € 15,28 EUR/MWh (2016, week 1), 17,67 EUR/MWh (2017, week 1) en recent € 25,77 EUR/MWh (2018, week 40). In kubieke meter aardgas zijn de prijzen respectievelijk: 0,15 EUR, 0,17 EUR en 0,25 EUR. (1 MWh komt overeen met 102 m3 aardgas, Gasunie Unit Converter)
 • Kijken we nu naar een gemiddeld verbruik van 1.500 m3 gas dan is de situatie 2016 (week 1) en de situatie 2018 (week 40) bijna een verdubbeling van de gasprijs. Dit zou dus een voordeel zijn van 1.500 m3 x (0,25 – 0,15) = € 150. Echter een 1 jaar vast contract heeft als voordeel dat je al in 2017 kan overstappen met de gebruikelijke welkomstkorting. En nadien wederom overstappen in voor het energiecontract 2018 ook met een korting.
 • Welkomstpremies van honderden euro’s zijn gebruikelijk. Dus het voordeel van € 150 dat 3 jaar vast biedt ten opzichte van 1 jaar vast, valt geheel in het niet door jaarlijks overstappen met een welkomstpremie! Simpelweg: je kan bij 1 jaar vast tweemaal extra overstappen en voordeel pakken door de kortingen.

Stap elk jaar over en profiteer van concurrerende tarieven voor energie en pak elk jaar de welkomstkorting.

Opmerking: Marktprijzen zijn afkomstig van Scholt Energy Control. Onderstaande figuren ter onderbouwing.

Welkomstkortingen: alleen bij vaste contracten

De welkomstkortingen zijn voor energieleveranciers het middel om in de hevige concurrentiestrijd om de consument het verschil te maken op prijs. Energieleveranciers bieden een eenmalige korting bij vaste contracten voor een bepaalde duur. Deze eenmalige korting kan oplopen tot honderden euro’s. Juist de korting kan het verschil maken op je energierekening. Welkomstkorting wordt bij een variabel contract vaak niet aangeboden. Juist de 1-jarige vaste contracten met welkomstkorting bieden de consument voordeel. Ieder jaar vergelijken en overstappen loont.

Stop met te veel betalen: kies vandaag nog een betere deal

Gemakkelijk & Snel

 • Stap voor stap de beste deal
 • Op één plaats vergelijken van aanbieders

Direct Besparen

 • Beste deal door vergelijken van aanbieders die jou als klant willen
 • Bespaar honderden euro’s

Overstapgaranties

 • Overstappen biedt een onafhankelijke keuzehulp
 • Altijd 14 dagen bedenktijd