Waterkracht

Elektriciteit opgewekt met waterkracht wordt hydro-elektriciteit genoemd. Het hoogteverschil wordt gebruikt om water door turbines te leiden en vanwege de stroomsnelheid van het water wordt elektriciteit opgewekt. Noorwegen staat bekend om de waterkrachtcentrales en in Nederland zijn centrales geplaatst in de sluizen in de Lek, Maas en Nederrijn.

Duurzaamheid waterkracht

Het gebruik van waterkracht wordt als duurzaam beschouwd omdat bij de opwekking van elektriciteit geen CO2 vrijkomt. Ook is water een onuitputtelijke bron van energie door de natuurlijke kringloop van water. Met stuwdammen wordt een reservoir gecreƫerd en het hoogte verschil wordt benut voor de opwekking van energie.

Het nadeel van waterkracht is de ingreep in de natuur door het aanleggen van stuwdammen. Het natuurlijke ecosysteem wordt ontregeld en zelfs gebieden komen onderwater te staan. De Drieklovendam heeft behoorlijk impact gehad op de leefomgeving van de mensen, ruim 1,2 miljoen mensen diende te verhuizen. Ook de natuur werd door de dam getroffen. Vervuilde fabrieken kwamen onderwater te staan en zorgde voor watervervuiling.